Körsbär eller bigarråer????

När jag var på Sjöbo marknad igår så köpte jag körsbär. Eller var det bigarråer?
Det fick mig till att fundera, vad är skillnaden?
 
Körsbär ingår i plommonsläktet. Man skiljer på sura och söta körsbär. De har hög halt av C-vitamin och har antiinflammatoriska egenskaper. De arter som finns är: Surkörsbär, sötkörsbär och japanska körsbär. Och det är de odlade sorterna av sötkörsbär som är bigarråer.
 
 
 
 
Men så enkelt är det inte.
Vi har så klart olika sorters sötkörsbär.
Från Wikipedia:
  • Vanlig sötkörsbär (Prunus avium var. avium) – har små frukter, upp till 1 cm stora. Färgen på frukterna varierar från gult till rött eller svart. De har ofta en bitter smak.
  • Bigarrå (Prunus avium var. duracina) – har stora frukter med fast fruktkött. De mognar ofta sent på säsongen. Det finns många sorter som hör till denna varietet. Även så kallade halvbigarråer är klassificerade som denna varietet.
  • Hjärtkörsbär (Prunus avium var. juliana) – har stora frukter med löst fruktkött. Sorter som 'Guigne d'Annonay', 'Elton', 'Frogmore Early', 'Knauff's Riesenkirsche', 'Merton Glory' och 'Valeska' räknas till hjärtkörsbäret.
 
Bild på bigarråer!
 
 
 
Bild på körsbär
 
Eftersom dom jag köpte på marknaden är stora, mörkröda så drar jag slutsatsen att jag köpt bigarråer!
(Hjärtkörsbär har jag aldrig hört talas om!)
 
Ok, då funderar jag vidare...
Vad är näringsinnehållet i mina smaskiga bigarråer??
 
Jag har hittat fram att i 1 bigarrå är det 4 kcal
och att det är 63 kcal i 100 gram.
Om man tar en kopp bigarråer så blir det 74 kcal.
I den koppen har man då 18,73 kolhydrater, 1,24 protein och 0,23 fett.
Inget för en LCHF-are!