Endorfiner...

Låter som ett litet osynligt djur.... som kvalster typ... men det är det inte!
Det är ett må-bra hormon som inte ska underskattas.
 
 
Ett tag har jag varit i någon sorts höstdvala. Trött, saker och ting har inte varit roligt. Okej, har jag tänkt, det är väl hösten som tar ut sin rätt, då låter jag kroppen vila och ta det lugnt ett tag. Sagt och gjort. Tänt ljus, krupit ner under filten i soffan och tittat på tv. Druckit te.
Och det är ju nog så mysigt. Men när man liksom inte blir gladare när en månad gått så börjar det bli lite jobbigt.
Inget blir ju gjort!
 
 
Så idag bestämde jag mig. Gick lite tidigare från jobb. Hem och bytte om till träningskläder. Gjorde mitt styrkeprogram, Crossade en kvart och gjorde något som jag aldrig gjort förut. Jag sprang på löpbandet i 10 min. Utan att trilla av!
 
Jag har alltså inte tränat på en och en halv månad. Och när jag nu kom hem efter passet idag så bara kände jag en sådan nöjdhetskänsla i kroppen! Härligt!
 
Endorfiner har jag ju hört talas om innan. Men nu började jag undra lite över hur betydelsefulla dessa är.
Och slog upp lite.
 
Jodå, de är rätt viktiga! Känns som de är extra viktiga nu på vintern också.
 
Klipp ur www.hälsosidorna.se
 
Minskar stress, hejdar fysisk och känslomässig smärta, stärker immunförsvaret, motverkar depressioner s, förbättrar läkningen av vävnader, bra för tarmarnas funktion och temperaturregleringen i kroppen. Bra för blodkärlen, sänker blodtrycket. När du har mycket endorfiner i din kropp känner du dig full av energi, ditt behov av sömn kan även tyckas minska, även dina hungerkänslor.
 
Mmmm, det känns ju som rätt viktiga saker.
 
Och så här kan du aktivera endorfinerna
 
Endorfiner aktiveras när du skrattar, när du känner harmoni, lycka och glädje, är förälskad, lyssnar på musik, vid hård fysisk träning, yoga, meditation, kroppsberöring, massage och sex. Intressant är att även mat, särskilt sockersug och snabba kolhydratermen även choklad och fet mat aktiverar smärtstillande endorfiner, då studier har visat att den fysiska och känslomässiga smärtan minskar vid matintag.
 
 
Du kan öka kroppens produktion av endorfiner genom att regelbundet ha ett meningsfullt utvecklande socialt umgänge. Genom att medvetet träna upp din mentala och psyksika hälsatill att du blir mer positiv, lycklig och mer rofylld och lär dig njuta av livet på ett bättre sätt kan du även öka kroppens produktion av endorfiner!
 
Ja, ja, det där sista lät ju lagom lätt.
Men det är inte fel att "tänka endorfiner" nu i novembermörkret, och göra det bästa av det!